2 Mart 2018 Cuma

SAHRE NEDİR (ANTEP'TE PİKNİK)

Antep'linin en sevdiği günü birlik gezidir SAHRE...
         Hani başka memleketlerde arada bir hafta sonları yapılan piknik var ya, işte Antep'li onu her hafta yapar.
        Bir hafta çalışır didinir para kazanır gerekirse evinde altı gün pilav ve patlıcan söörmesi (patlıcanın közlenmiş hali) yer ama yinede sahre keyfinden asla vazgeçmez.

        Sahrede ne yenir derseniz; şişte balcan (Patlıcan) kebabı vazgeçilmezidir ama tavuk,kıyma,kuşbaşı da olmazsa olmaz.Yanında maydanozlu soğan piyazı,turp,tere,limon,eyi bir de salata tabiki...

       Cumartesi günleri erkekler gezer,kahveye gider,hamama gider, kadınlar ise evde oturur ama pazar günü sahre günüdür herkes bunu bilir. Önemli olan bu hafta nerede sahre edeceğidir ki bunun planı da aslında geçen haftaki sahrede kararlaştırılmıştır. Muhabbet aynen şöledir ; 'yav burdanda sıkıldık haaa, haftaya dülüğe (Dülük ormanı) gedek ora daha eyi'....aslında hiç bir şeyin fark ettiği yoktur. ha burca (Burç ormanı) gitmiş ha dülüğe gitmiş. Önemli olan sahre edip sabah kahvaltı,öğlen kuru köfte, akşama kebap yemek...gerisinin hiç önemi yoktur.
       Sahrede Antep'li ne mi yapar ?
       İşte bu güzel soru...Yer yer yer her şeyi yer...kek yer,pasta yer,çekirdek yer ne gitmişse o biter...en sonunda da güzel bir çay demler mangalın üstünde ondan da 5-6 bardak içer ohhh, ve artık hava kararır, eve gider...
      Hafta sonu Antep'e tepeden bakan birisi yangın olduğunu zanneder...Hatta öyle zannedenler de gerçekten olmuştur.
       Sahre kesinlikle bir yaşam biçimidir Antep için..Aslında fikir güzeldir, amaç hava almak, şehrin pis havası yerine temiz orman havasını alıp mis gibi bir gün geçirmektir ama bunu yapanlar Antep'li olunca yemek daha ön plana geçmiştir...
      Bir Antep'li olarak gurur duyarak söylüyorum; yemek bizim işimiz,vazgeçilmezimiz,hayatımızın anlamıdır...Biz bir öğünü yerken diğer öğünü düşünürüz...Yaşamak için değil,yemek için yaşarız...
     Sahrenin çeşitleri bıile vardır işte bazıları; Gelin ve Damat sahresi,Hıdırellez sahresi,Esnaf Sahresi, Nişan sahresi,Yün yıkama Sahresi gibi...

Aşağıda 2 tane Sahre resmimi attım, umarım beğenirsiniz...Bizimki de aile sahresi :)







1 Mart 2018 Perşembe

GAZİANTEP MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARI (ŞAHİNBEY,ŞEHİTKAMİL,KARAYILAN)

ŞAHİN BEY,

         1877 yılında Gaziantep'in Bostancı mahallesinde doğmuş, 1899'da Yemen'e er olarak gitmiştir. Şahin Bey'e bu lakap halk tarafından verilmiştir. Asıl adı Mehmet Sait'tir. Yemen'de vazifesine gösterdiği başarı ile başçavuş olmuştur. Trablusgarp,Balkan,Çanakkale, Romanya ve Filistin cephelerinde savaşmıştır. Sina cephesinde ise rütbesi teğmenliğe kadar yükselmiştir. Bu sırada İngilizlere esir düşmüştür. Esirlikten kurtulduktan sonra İstanbul'a gelmiştir ve Gaziantep'e yakın olan Birecik askerlik şubesine tayin istemiş ve atanmıştır.
         Bu sırada Antep'te faaliyetlerini genişletmeye çalışan ve sürekli güçlenen Fransızlar çok rahat hareket etmeye başlamışlardı. Şahinbey Antep'te Çapalı köyünü merkez yaparak yaklaşık 100 kişilik bir kuvvet oluşturdu ve bir süre sonra üç önemli cephe kazdırarak Katma-Kilis-Antep yolunun kontrolünü ele almıştır. Bundan sonra Fransızlar bu yoldan defalarca geçmek istediler ama her defasında geri çekilmek zorunda kaldılar.
         Kuva-i Milliye ile işbirliği içinde iki defa çarpıştılar ancak 2. çarpışmada Fransızlar top ve makineli tüfekler ile saldırınca birlikler geri çekilmek zorunda kaldı. Şahin Bey günlerce uykusuz kalarak direniş güçlerini arttırmaya çalışmışsa da Fransızlar top ve makineli tüfeklerle saldırmaya devam etmişlerdir.
         Bunun üzerine şahin beyin arkadaşları ve diğer kuvvetler çekilmek istediler hatta ısrar ettiler. Şahin Bey her defasında çekilmeyi reddetti ve Elmalı köprüsünün taşlarını kendisine siper ederek Fransızlara ateş açmaya devam etti.
         Son mermisine kadar savaşmaya devam etti ve Fransız askerlerinin tüfek süngülerinden defalarca aldığı darbeler sonucu 28 Mart 1920 tarihinde şehit düştü.

GAZİANTEP'TEKİ 2 BÜYÜK İLÇE VARDIR. BİR TANESİNİN ADI : ŞAHİNBEY'DİR.



ŞEHİT MEHMET KAMİL (ŞEHİTKAMİL),

         21 Ocak 1920 cuma günü Fransızlar ile harp yeni başlamıştı, akşam saatleri yaklaşırken 14 yaşında olan Mehmet kamil ve annesi dedesinin evinden kendi evlerine giderken Fransızların fırın olarak kullandıkları yerin önünden geçerken, karşılarından gelen birkaç Fransız askeri Mehmet Kamil'in annesine yaklaşarak peçesini açmak istemişlerdir annesi ne kadar direnmeye çalışsa da askerleri durduramamıştı. Annesine askerlerin saldırdığını ve baş örtüsünü almak istediklerini gören Mehmet Kamil yerdeki taşları alarak Fransız askerlerine fırlatmıştır. Ancak aniden çığlıklar kopmaya başlamış ve Mehmet Kamil Fransız askerlerinin tüfek süngüleriyle oracıkta şehit edilmişti.
        Henüz 14 yaşında olan Mehmet Kamil Antep müdafaasının verdiği ilk şehit olmuştur.

GAZİANTEP'TEKİ 2 BÜYÜK İLÇE VARDIR. BİR TANESİNİN ADI : ŞEHİTKAMİL'DİR.




KARAYILAN  

       1888 Yılında Gaziantep'in 40 km kadar kuzeyinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi Höcüklü köyünde dünyaya gelmiştir.
       Hayvan sürüleri bulunan çevresine göre zengin bir ailenin çocuğu olan Karayılanın babası 1904 yılında Ermeni eşkıyaları tarafından obalarına yapılan baskında şehit edilmiştir.
       16 yaşında yalnız kalan Karayılan okuma yazma öğrenip köy imamlığı yapmıştır.
       Birinci Dünya Savaşında Rus Cephesinde savaşmış ve ayağından yaralanarak köyüne dönmüştür. Burada hükümet kuvvetleri ile birlikte eşkıya Bozan Ağa'yı vurmuş ve yandaşlarını dağıtmıştır.
       Antep savaşı şiddetlenince düşmana bağzı ağır darbeler vurmuştur. Daha sonra kuva-yı Milliye safına katılmıştır. Daha sonra Dülük köyüne gelerek şehri kuşatan Fransız çemberini yararak Antep'e girmiştir.Karargah olarak önce Bekirbey sonra Karagöz camiini kullanmıştır.
       Kendisine verilen, Şıhın Dağı'ndaki (Sarımsak Tepe) Fransızları püskürtme görevindeki çarpışmada 24 Mayıs 1920 tarihinde şehit düşmüştür.
     
GAZİANTEP'TE BÜYÜK BİR MAHALLENİN ADI KARAYILAN MAHALLESİDİR.


TAGAANTEP